Že jsou některé potraviny zdravější než ostatní, je obecně známa věc. Víte ale, které jsou ty „nejlepší“? Zde vám přinášíme krátký výčet nejdůležitějších vlastností u 10 běžně dostupných potravin.
1.Goji
Tyto sytě červené plody z Asie mají silné antioxidační účinky. Jsou vhodné k prevenci rakoviny a stárnutí. V zimním období se vám budou hodit dvojnásob. Podporují imunitu a vyrovnávají pH v krvi. Jsou i významným zdrojem beta-karotenu. Dále obsahují zinek, selen, železo a vápník. Goji má též protizánětlivý efekt. Nepřekračujte denní povolené množství. Nejvýše dvě hrsti denně.
2. Hlávkový salát
Zelené listy hlávkového salátu mají vysoký obsah vitamínů, posilují imunitní systém. Salát je hojným zdrojem železa a kyseliny listové, pomáhá odstraňovat únavu, podporuje trávení a čistí játra.
3. Česnek
Kdo by neznal česnek jako přírodní antibiotikum. Pomůže vím například při chřipce. Snižuje hladinu cholesterolu. Prospívá při cukrovce a ničí i parazity. Nejúčinnější je v syrové formě.
4. Borůvky
Kromě vitamínu C v sobě borůvky mají velké množství antioxidantů a flavonoidů. Jsou prevencí proti cukrovce, žaludečním vředům, vysokému krevnímu tlaku a srdečním problémům. Třísloviny obsažené v plodech mírní menstruační bolesti, silné krvácení.
5. Granátové jablko
V tomto jablku najdete spoustu prospěšných látek. Sodík, draslík, ale i vitamín B1,B2 a B3. Konzumace přispívá ke snižování rizika kardiovaskulárních chorob, působí proti vzniku osteoporózy i rakoviny. Posiluje imunitu, pomáhá ke snížení vysokého krevního tlaku a cholesterolu v krvi.
6. Zelený čaj
Čaj je prospěšný ve všech „barvách“. Zelený, bílý i černý. Je zde vysoký podíl polyfenolů a flavonoidů, které těl chrání před volnými radikály a snižují tak riziko rakoviny. Zelený čaj má pozitivní vliv na metabolismus, odborníci jej doporučují při redukční dietě.
7. Mandle
Mandle obsahují množství vitamínů ze skupiny B. Příznivě působí na srdce a zlepšují paměť. Jedna hrst mandlí denně vám dodá 75 mg vápníku, 200 mg draslíku a 76 mg hořčíku.
8. Avokádo
Avokádo má vysokou nutriční a kalorickou hodnotu. Spolu s olivami je avokádo ovocem nejbohatším na tuky. Jedná se o tuky zdraví prospěšné, které pomáhají srdci. Avokádo obsahuje proteiny, lutein, kyselinu listovou, a vitamín E. Působí jako prevence proti rakovině.
9. Sladké brambory
Tyto brambory jsou účinnou prevencí civilizačních chorob a rakoviny. Mají vysoký obsah beta-karotenu. Obsahují vitamín A, který zpomaluje stárnutí. Dále vitamín B,C, E, železo a draslík. Batáty jsou bohatým zdrojem sacharidů.
10. Brokolice
Má v sobě spoustu vitamínu C a je tedy vhodná při detoxikaci organismu. Podílí se na prevenci proti rakovině. Díky vitamínu A či glutathionu posiluje imunitní systém. Dietologové ji doporučují při redukčních dietách. Brokolice je bohatým zdrojem hořčíku. Minerálem nezbytným pro činnost svalů, srdce. Vysoký podíl vlákniny působí jako prevence nemocí střev.
Převzato z magazínu Víkend.
Zdroj obrázků Tumblr
Nejnovější komentáře